Certificat energetic

certificat energetic

Ce este un certificat energetic?

Un certificat energetic se obtine pe baza documentelor puse la dispozitie de beneficiar si inspectiei locuintei, in urma careia se va stabili performanta energetica a cladirii.
Sa nu confundam notiunea de certificat energetic cu cea de audit energetic.

Certificatul energetic pentru o constructie este realizat de catre auditori energetici atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Astfel se determina eficienta energetica a cladirii respective, adica se afla cantitatea de energie ce este consumata prin incalzirea, iluminarea si producerea apei calde menajere intr-o cladire sau un anume apartament.

Cu ajutorul acelui audit energetic, o lucrare mai complexa fiind decat un certificat de performanta energetica (certificat energetic), se stabilesc si solutiile de reabilitare si, eventual, de modernizare termo-energetica si a instalatiilor de apa calda si incalzire ale respectivei cladiri.

Cum se obtine un certificat energetic?

Certificatul de performanta energetica (certificatul energetic) stabileste 2 indici prinicipali: in primul rand, clasa energetica - de la A (clasa cea mai eficienta - un consum mai mic de 125 kwh/mp/an) si pana la G (un consum de peste 820 kwh/mp/an) - apoi nota energetica - care se va situa intre 1 si 100, unde 100 este cea mai buna nota.

Majoritatea cladirilor din Romania se incadreaza la clasele C si D.

Acest document este intocmit si parafat de un auditor energetic atestat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Poti gasi lista cu tuturor auditorilor energetici atestati pe site-ul MDRAP si pe site-ul Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania.


De ce documente ai nevoie pentru un certificat energetic?

Pentru ca auditorul sa poata efectua analiza si calculele necesare eliberarii unui certificat energetic, trebuie sa aiba la dispozitie urmatoarele documente:


De ce avem nevoie de certificat energetic?

Acest document iti trebuie pentru inscrierea rolului fiscal al cladirii (inclusiv a unei parti din cladire). Orice act de vanzare sau inchiriere care are loc fara existenta acestui certificat energetic este nul.

Avantajul major al acestui document este ca informeaza proprietarul sau chiriasul cu privire la cantitatea de energie consumata pe metrul patrat/an. Astfel, poti deduce costurile de intretinere ale cladirii pornind de la costul unitatii de energie (kWh).

Prin urmare, acest certificat energetic este o dovada a calitatii (eficientei) cladirii si ofera o imagine de ansamblu asupra costurilor de intretinere.

Termenul de valabilitate al Certificatului de Performanță Energetică este de 10 ani.