Drepturile si obligatiile proprietarilor si chiriasilor

In orasele mai dezvoltate din tara (Bucuresti, Cluj, Timisoara etc) numarul inchirierilor de imobile (case/ apartamente/ garsoniere) a crescut semnificativ in ultimii ani, datorita oportunitatilor legate de locuri de munca, dar si faptului ca aceste orase sunt importante centre universitare.

Inchirierile de imobile depinda de multi factori, dar cei mai importanti sunt distanta acasa - job sau facultate. Multa lume prefera metoda de inchirere a unui imobil datorita flexibilitatii acestui lucru care iti permite sa schimbi locul inchiriat cu altul in cazul in care iti schimbi job-ul de exemplu. Multa lume alege sa inchirieze si pentru a scapa de anumite griji legate de plata impozitului pe locuinta, pentru a scapa de durerile de cap ce au legatura cu reparatii / renovari, modernizari, reabilitari.

Totusi, daca inchiriati asta nu inseamna ca va puteti face de cap pentru ca exista niste reguli care trebuiesc respectate de ambele parti.

Relatiile existente intre chiriasi si proprietari, sunt reglementate de catre Noul Cod Civil, la sectiunea "Contractul de locatiune", art. 1777-1835, intrat in vigoare la 1 octombrie 2011.

Fiecare parte are drepturi si obligatii, iar in cele ce urmeaza o sa va prezentam cateva dintre aceste drepturi.

Chiriasul fara contract:

- Are drepturi limitate, aproape inexistente.

- Lipsa unui contract de inchiriere poate duce la abuzuri din ambele parti

Chiriasul cu contract:

- Noul Cod Civil, prevede clar faptul ca, locuinta pe care chiriasul o inchiriaza, trebuie sa fie in stare corespunzatoare pentru a fi folosita.

- Chiriasii primesc imobilul cu toate accesoriile pentru a fi folosite pe toata durata de inchiriere

- Reparatiile care pot fi necesare ulterior, astfel incat bunul inchiriat sa fie pastrat in stare corespunzatoare, acestea vor fi efectuate de proprietar, dupa cum se arata in actul normativ citat mai sus.

- Reparatiile locative (becuri arse, broaste usa etc) vor fi suportate de chirias

- Daca dupa incheierea contractului este nevoie ca in locuinta sa fie efectuate reparatii si proprietarul nu ia masurile necesare, atunci chiriasul poate efectua lucrarile de reparatie in felul acesta proprietarul este obligat sa suporte costurile reparatiilor

- Conform reglementarilor legale, proprietarul este obligat sa intreprinda tot ceea ce este necesar, astfel incat chiriasul sa se poata bucura de confortul locuintei inchiriate.

- De asemenea, proprietarul este dator sa se abtina de la orice fapt, care ar impiedica, diminua sau stanjeni chiriasul sa se bucure de beneficiile locuintei inchiriate.

- Chiriasul are dreptul de a rezilia unilateral contractul cu un termen de preaviz de 60 de zile, daca inchirierea este pe durata determinata.

Chiriasul cu contract are si obligatii:

- Trebuie sa plateasca chiria prevazuta in contract

- Trebuie sa foloseasca bunul inchiriat cu prudenta, precum si sa il restituie in conditiile similare de la momentul inchirierii.

- Daca chiriasul modifica imobilul sau schimba destinatia acestuia, aducand prejudicii proprietarului, acesta din urma poate cere despagubiri si dupa caz incetarea contractului de inchiriere.

- O alta indatorire a chiriasului, este aceea de a permite examinarea locuintei de catre proprietar la intervale de timp rezonabile in raport cu natura si destinatia bunului.

- Obligatiile chiriasului fata de asociatia de proprietari sunt cele stabilite de comun acord cu proprietarul prin contract, si se refera strict la plata intretinerii.

Drepturile si obligatiile proprietarilor de apartamente:

- Proprietarii de locuinte, au dreptul de a rezilia contractul in cazul neindeplinirii obligatiilor de catre chirias.

- Acestia, mai au dreptul de a solicita chiriasului, plata de despagubiri pentru eventualele prejudicii aduse acestora.

- Odata semnat contractul de inchiriere, proprietarul trebuie sa predea chiriasului locuinta, in stare buna de folosinta.

- Proprietarul trebuie sa efectueze toate reparatiile (instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, instalatii de incalzire centrala si de preparare a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, instalatii de colectare a deseurilor).

- Proprietarul trebuie sa efectueze reparatiile privind partile comune (casa scarii, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri, scari exterioare etc.)

- Proprietarul are obligatia de a nu-l deranja pe chirias (sa nu intre in casa in absenta lui in casa sau sa faca vizite neanuntate).

 

Atentie !!!

Daca inchiriezi locuinta printr-un acord verbal, pentru a te sustrage de la plata impozitului aferent chiriei incasate, risti sa fii acuzat de evaziune fiscala si sa te alegi cu dosar penal.